Efter den kalorisnåla frukosten så bestämde vi oss för att gå upp i stan och shoppa lite saker vi inte kan vara utan. Det blev en motionsrunda på knappt 4 kilometer!

Första stoppet blev Löplabbet, då Bibs hade kvar pengar på ett presentkort hon fått i julklapp. Efter ett köp av funktionsplagg, så vandrade vi vidare på Mårtenstorget för att besöka en blomsteraffär för inköp av några blomsterkvastar. 

Efter detta stopp blev det en gångfärd till Hasselgrens, som är en väldigt rolig presentaffär, med ett sortiment av både nödiga och onödiga varor, som är svårt att låta bli att köpa något i! 

Coop blev nästa anhalt för att köpa några Trisslotter samt hämta ut vinstpengar på de gamla lotterna. sedan blev det vilopaus vid fontänen på Killiansgatan, då vi bara dricker vatten en sådan här dag!

Gångningen fortsatte sedan till Apoteket för att hämta ut föreskriven meducin. En trevlig apotekare hjälte oss med hur vi får högkostnadsskyddet aktualiserat.

Sista anhalten blev systemet för att inhandla basnäring, då ölen tagit slut hos oss!

Vi var trötta efter dagens motion, när vi kom hem, så jag tog tag i en bok som troligtvis alla läst utom jag, som heter "Omgiven av idioter", återstår att se om jag kan tugga mig igenom den innan semestern är slut! Bibs fortsatte att packa, och envisas med att göra det själv så hon har kontroll på allt som packats!

Jag önskar att alla bloggläsare haft en lika underbar dag som vi!


På Stora Södergatan byggs det ovanpå ett hyreshus, en villa!

På andra sidan hyreshuset ser det ut som dom bygger ett till!

Bra med kommersen på Mårtenstoget idag!


 

Besöket i blomsteraffären resulterade i köp av några kvastar!

Krognoshuset, beläget vid Mårtenstorgets nordvästra hörn, är Lunds äldsta bevarade profana byggnad.

Huset uppfördes troligen omkring år 1300 och ingick i en privat gårdsanläggning som omfattade hela det nuvarande Mårtenstorget. Under 1300- och 1400-talet ägdes huset av den danska adelssläkten Krognos.


Rekonstruktion av hur det medeltida Mårtenstorget med Krognoshuset kan ha sett ut.
© Petter Lönegård 2009

I början av 1400-talet bar ättens överhuvud tillnamnet ”den rike”. Hundra år senare ordnade släkten ett bröllop på Bollerup som har gått till historien som en av den nordiska medeltidens mest påkostade fester. Räkenskaperna finns bevarade. 300 gäster förplägades med 17 268 liter tyskt öl och 1 390 liter tyskt och franskt vin. Till måltiderna krävdes bland annat 4 kor, 40 får, 10 oxar, 40 lamm, 2 tunnor sill, 4 tunnor torsk, 1 tunna lax och 2000 spättor. Det var en förmögenhet som åts, dracks och festades upp vid detta tillfälle. Här fanns en ståndsmedvetenhet som visste att distansera sig från andra grupper i samhället och visa att de ledande adelssläkterna var jämbördiga med kungafamiljen och kyrkans ledande män.

Så vitt man vet fanns det under medeltiden utöver de kyrkliga anläggningarna bara ett trettiotal stenhus i Lund. Arkeologer har hittat spår av ytterligare en fristående tegelbyggnad som låg strax norr om Krognoshuset. Det bör ha varit en av de större och mera imponerande stadsgårdarna i sin tid.

Från senare delen av 1600-talet finns bland ägarna till Krognoshuset en rad professorer vid det nya – och under lång tid rätt så obetydliga – universitetet, invigt 1668.

En ny restaurang har öppnat vid Mårtenstorget!

Eftersom det är 5:2 dag, så blir det ingen fika på stan idag, utan bara lite vatten från dryckesfontänen!

Hasselgrens är Bibs favoritaffär i Lund! Mycket prylar!

Korsvirkeshus vid Mårtenstorget, från början på 1800-talet (1815). Nu vill politikerna i Lund riva detta hus och sidohusen för att bygga nytt höghus på platsen. Ett höghus som skall synas på långt håll!

Vår kära Saluhall, som inrymmer restauranger, diverse delikatessaffärer samt det viktigaste: systemet!

 Nytt fint och modernt systembolag huserar i Saluhallen.

 Vackert hus på Mårtenstorget, som är från 1800-talet.

 

Boken jag läser just nu, jag är antagligen den enda svensk som inte läst den!

                                          -----------------    

För er som har intresse av hur bra Sverige går, kan besöka: www.statsskuld.com

                                          -----------------    

 

                                              ------------------   

                                                               

För er som har intresse av hur bra Sverige går, kan besöka: www.statsskuld.com

                                                 ------------------

Avslutar dagens inlägg med lite kuligheter: 

                                                -------------------

Vi har alla våra laster: